H αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει κάποιο συστατικό της τροφής έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη δομική φυσιολογία του οργανισμού μετά την κατανάλωση του.

Η ανεπιθύμητη αντίδραση του οργανισμού σε ένα τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου, η οποία δεν είναι ψυχολογικής φύσεως και είναι επαναλαμβανόμενη αποκαλείται τροφική δυσανεξία. Στην τροφική δυσανεξία σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία δεν συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν προκαλείται αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Οι τροφικές δυσανεξίες οφείλονται κυρίως σε πεπτικές ενζυμικές δυσλειτουργίες, όπως η δυσανοχή στη λακτόζη, αλλά μπορεί να προέρχονται και από αγγειοδραστικές αμίνες που υπάρχουν στα τρόφιμα (π.χ. ισταμίνη) και προκαλούν φαρμακολογικές επιδράσεις. Η πρόληψη και η θεραπεία βασίζονται στον εντοπισμό και στην αποφυγή των τροφών που προκαλούν την δυσανεξία.

Το Vega τεστ εντοπίζει την αντίδραση του οργανισμού σε μια τροφή μετρώντας τις αλλαγές στο ηλεκτρικό φορτίο που περνάει από το σώμα μέσω ηλεκτροδίων τα οποία εφαρμόζονται σε διάφορα σημεία του σώματος. Στο ηλεκτρικό κύκλωμα συνδέονται και οι υπό διερεύνηση τροφές που βρίσκονται σε ειδικά δοχεία. Οι αλλαγές στο ηλεκτρικό φορτίο ερμηνεύονται ως «ευαισθησία» στην τροφή.

Show & Tell © 2020. All rights reserved.